اثربخشی آموزش حل تعارض بر رضایت زناشویی و صمیمیت روانشناختی زوجین |
مفهوم تعارض: 44
دیدگاه های تعارض : 45
علت شناسی تعارضات زنانشویی.. 47
سبک ها واستراتژی های حل تعارض : 49
انواع سبک مقابله با تعارض زناشویی.. 54
پیشینه پژوهشی : 55
فصل سوم روش پژوهش… 58
روش پژوهش : 59
متغیرهای پژوهش : 59
جامعه: 59
نمونه: 59
ابزار پژوهش: 60
روش اجرا : 61
روش تجزیه و تحلیل داده ها: 63
فصل چهارم تجزیه و تحلیل داده ها 64
آمار توصیفی : 65
آمار استنباطی : 69
فصل پنجم نتیجه گیری.. 71
بحث و نتیجه گیری : 72
محدودیتهای پژوهش : 74
پیشنهاد های کاربردی : 75
منابع: 76
ضمائم : 78
پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ ENRICH.. 78
پرسشنامه صمیمت زوجین. 80
چکیده انگلیسی
چکیده :
هدف از پژوهش حاضر بررسی “اثربخشی آموزش حل تعارض بر رضایت زناشویی و صمیمیت روانشناختی زوجین شهر جوانرود در سال 94 ” است .
نمونه آماری ما در این پژوهش 30 زوج ( 60 زن و شوهر) از شهرجوانرود بودند. برای سنجش رضایت زناشویی از پرسشنامه47 رضایت زناشویی انریچ بود و برای سنجش میزان صمیمیت زوجین از پرسشنامه 87 سوالی صمیمیت زوجین ( اولیاء، 1385 ) استقاده شد .
نتایج پژوهش بیانگر این بودند كه بین آموزش مهارت حل تعارض و میزان رضایت زناشویی زوجین رابطه معنادار وجود دارد و همچنین بین آموزش مهارت حل تعارض و میزان صمیمیت زوجین رابطه معنادار وجود دارد . مبتنی بر یافته های این پژوهش، آموزش حل تعارض میتواند بعنوان تکنیکی برای ارتقاء رضایت زناشویی و صمیمیت زوجین بكارگرفته شود .
كلید واژه ها : آموزش حل تعارض،صمیمیت روانشناختی، رضایت زناشویی ، جوانرود
یک مطلب دیگر :
مقدمه:
خانواده ، اولین سازمان اجتماعی است که فرد در آن زندگی می کند . خانواده اساسا یک کانون کمک ، تسکین ، التیام و شفا بخشی است . خانواده کانونی است که باید فشار های روانی وارد شده بر اعضای خود را تخفیف دهد و راه رشد و شکوفایی آنها را هموار کند ( ثنایی ، 1370 )
یکی از مهمترین و شاید اولین انگیزه ازدواج در دین اسلام ایجاد کانونی است که در آن زن و مرد احساس آرامش میکنند اسلام ازدواج و روابط زن و شوهر را عاملی در رهایی از تنهایی به برقراری دوستی خیرخواهی و پیوند و انسان (همسر) به عنوان آرامشدهنده و مکمل یکدیگر میداند( سوره روم آیه 21 ).
جوانان باید قبل از ازدواج شرایطی را که لازم زناشویی موفقیتآمیز است در نظر بگیرند.
این رابطه تنها به منظور ارضای تمایلات آنی نیست، بلکه زندگی آینده و خوشبختی زن و مرد و کودکان آنها براساس این پیوند قرار گرفته است.عوامل دیگری در موفقیت زناشویی مؤثر است که میتواند آنها را بعد از ازدواج شناخت در ازدواج سازش دایمی و از خود گذشتگی فراوان لازم است و اگر زن و مرد قبل از ازدواج با یکدیگر توافق بیشتری داشته باشند امکان سازش بعدی بیشتر خواهد بود.پس اگر سنگ بنا یک خانواده سالم است، لذا این سؤال مطرح میشود که تا چه حد افراد را برای ازدواج آموزش میدهیم و آماده میسازیم. جوانان در آستانه ازدواج و خانوادههای آنان تا چه میزان به اهمیت مشاوره آگاهی دارند. تمام روانشناسان و مشاوران و متخصصان تعلیم و تربیت به اهمیت آموزش جوانان در آستانه ازدواج و فراهم کردن امکانات مشاوره بر آنان اذعان دارند و نقش پیشگیری بر هیچ کسی پوشیده نیست.
توجه به عوامل مؤثر بر موفقیت یک ازدواج و رعایت تناسبها به دختر و پسر کمک میکند تا از بروز مشکلات جلوگیری شود، و با صرف هزینه اندکی جلوی زیانهای هنگفت و غیرقابل جبران مادی و معنوی طلاق گرفته شود.
روانشناسان بر این باور هستند که هر قدر زن و مرد پیش از ازدواج دقیقتر، عمقیتر و بیشتر خود را بشناسند و سپس تلاش کنند همسر خود را بشناسند ازدواج با موفقیت بیشتری روبرو خواهد شد.
نکته دیگر این است که هیچگاه زن مانند شوهر، شوهر مثل زن نخواهد بود و در هرحال تفاوتهای فردی وجود دارد. همانطور که خداوند متعال فرموده است: «و قد خلقکم اطوار (نوح)» ما به تحقیق شما را بهطور گوناگون آفریدهایم. لذا زن و شوهر باید یاد بگیرند که به این تفاوتها توجه کنند و احترام بگذارند و با این تفاوتها زندگی کنند. ( بخشی پور و همکاران، 1389).
بنابراین اموزش های قبل و بعد از ازدواج بسیار توصیه میشود و باید نه فقط یکبار بلکه به دفعات صورت گیرد. وقتی زوجها بتوانند با یکدیگر به بحث بنشینند و به درکی راضی کننده برای هردو طرف در موارد زیر برسند فرصت بهتری ایجاد ازدواج موفق خواهند داشت .عقاید و فرایض دینی و روحانی، رابطهی جنسی، پول (گرفتن تصمیمات مالی)، سرگرمی، مسافرت، و دید و بازدید از اقوام، مسئولیتهای اجتماعی، دانستن سابقه و تاریخچه خانوادگی فرد ضروری است.
بیان مسأله
یکی از مهمترین نهادیهای اجتماعی که فرد در آن پرورش می یابد و در سلامت جامعه نقش اساسی دارد، خانواده است . در میان اعضای خانواده زوجین به عنوان هسته ی اصلی و تشکیل دهنده ی نظام خانواده اهمیت ویژه ای دارند به صورتی که نحوه ی ارتباط زوجین نقش کلیدی در سلامت و بهزیستی یا از هم پاشیدگی نظام خانواده دارد. زندگی زنا شویی یکی از نهادی ترین نهادهای بشری است از دو نفر با توانایی و استعدادهای متفاوت و با نیازها و علایق مختلف و در یک کلام با شخصیت های گوناگون تشکیل شده است. این اعتقاد وجود دارد که همه انسان ها یک نیاز پایه و اساسی به برقراری روابط صمیمانه دارند. ( گلدنبرگ و گلدنبرگ[1]، 2002 )
صمیمیت یک نیاز روانشناختی اولیه و اصلی در نظر گرفته می شود ( مان و بادر ، 2008 ) . برای دست یافتن به این نیاز و رشد صمیمیت ، ازدواج یک فرصت منحصربه فرد در اختیار می گذارد که فراتر از روتبط صمیمانه با دوستان و خویشاوندان است . از اینرو اکثر افراد ازدواج را صمیمی ترین رابطه و منبع اولیه عاطفه و حمایت می دانند ( کریگ ، 200) . صمیت یک مشخصه کلیدی و مهم روابط زناشویی و از ویژگی های بارز یک ازدواج موفق به شمار می آید . این ویژگی به وجود تعامل بین همسران اشاره می کند : نبود یا کمبود آن یک شاخص آشفتگی در رابطه زناشویی است ( هالفورد ، 1384). براساس اعتقاد راوین و همکاران (2005) ، صمیمت زمانی آشکار می شود که ازدواج کارکرد خوبی داشته باشد و فقدان صمیمیت حاکی از این است که رابطه زناشویی عملکرد ضعیفی دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-08-14] [ 02:22:00 ب.ظ ]
|