درباره اندازه گیری بیس فنول آ در محصولات غذایی با حسگرهای الکتروشیمیایی اصلاح شده با نانومواد |
2ـ2ـ ساختار و کاربردهای بیس فنول آ……………………………………………………………………………. 11
2-3- سمیت.. 11
2-4- خواص فیزیکی و شیمیایی بیس فنول آ……………………………………………………………….. 12
2-5- روش های مرسوم جهت اندازه گیری BPA در غذاها و نمونه های زیستی…………………… 14
2-5-1- روش استخراج حلال……………………………………………………………………………………… 14
2-6- آماده سازی نمونه……………………………………………………………………………………………….. 15
2-7- مروری بر روش های اندازه گیری بیس فنول آ تا کنون………………………………………………… 15
2-7-1- اندازهگیری بیس فنول آ در نمونههای غذایی……………………………………………………… 15
2-7-2- اندازه گیری BPA در نمونه های غذایی و بیولوژیک به روش های دیگر: 19
2-7-3 اندازه گیری بیس فنول آ در نمونه های بیولوژیک به روش ECD.. 20
2-8- روش های مرسوم در آنالیز مواد غذایی……………………………………………………………………. 20
2-8-1- GC……………………………………………………………………………………………………………. 21
2-8-2- روشهای اسپکتروسکوپی………………………………………………………………………………….. 22
2-8-2-1- طیف سنج مرئی- فرابنفش……………………………………………………………………………. 22
2-8-3- روش الکتروشیمی………………………………………………………………………………………….. 25
2-8-3-1- اضافه ولتاژ و انواع آن……………………………………………………………………………………………26
2-8-3-1-الف- اضافه ولتاژ انتقال جرم…………………………………………………………………………. 27
2-8-3-1-ب- اضافه ولتاژ واكنش………………………………………………………………………………… 27
2-8-3-1-ج- اضافه ولتاژ فعال سازی…………………………………………………………………………… 27
2-8-3-2- ولتامتری چرخهای……………………………………………………………………………………… 28
2-8-3-3- ولتامتری موج مربعی…………………………………………………………………………………… 29
2-9- سلول های الکتروشیمیایی…………………………………………………………………………………….. 31
2-9-1- اجزای سازنده سلول……………………………………………………………………………………….. 32
2-9-2- رسانش در سلول الکتروشیمیایی ……………………………………………………………………….. 32
2-9-3- آند و کاتد:…………………………………………………………………………………………………… 32
2-9-3-1- واکنش در کاتد:…………………………………………………………………………………………. 32
2-9-3-2- واکنش در آند: …………………………………………………………………………………………. 33
2-9-4- انواع جریان در سلول……………………………………………………………………………………… 33
2-9-4-1- جریان مستقیم در سلول الکتروشیمیایی:…………………………………………………………… 33
2-9-4-2- جریان متناوب در سلول: …………………………………………………………………………….. 34
2-9-4-3- جریان نافارادهای: ……………………………………………………………………………………… 34
2-9-5- سلولهای برگشتپذیر و برگشت ناپذیر: ……………………………………………………………. 34
فصل سوم: روش تحقیق……………………………………………………………………………………………… 36
3-1- مواد شیمیایی…………………………………………………………………………………………………….. 37
3-2- وسایل و تجهیزات……………………………………………………………………………………………… 37
3-3- محلولهای مورد نیاز…………………………………………………………………………………………… 38
3-3-1- تهیه محلولهای بافر ………………………………………………………………………………………. 39
3-4- الکترودها…………………………………………………………………………………………………………. 39
3-5- روش تهیه الکترود خمیر کربن اصلاح شده با مایع یونی و نانوکامپوزیت نانو لوله کربنی/اکسید روی 39
3-6- بررسی توانایی الکترود خمیر کربن اصلاح شده با مایع یونی و نانوکامپوزیت نانولوله های کربنی/اکسید روی برای اندازهگیری بیس فنول آ……………………………………………………………………………………………………………….. 40
3-6-1- بهینهسازی درصد نانوکامپوزیت نانولوله های کربنی /اکسید روی………………………………… 40
3-6-2- بهینهسازی درصد مایع یونی……………………………………………………………………………… 40
3-6-3- تعیین pH بهینه……………………………………………………………………………………………… 40
3-6-4- بررسی اثر سرعت روبش پتانسیل بر رفتار کاتالیزوری بیس فنول آ با استفاده از روش ولتامتری چرخهای 42
3-6-5- بررسیهای کرونوآمپرومتری پله پتانسیل دوگانه………………………………………………… 42
3-6-6- تعیین محدوده رنج خطی بیس فنول آ با استفاده از روش ولتامتری موج مربعی…………. 42
3-6-7- مطالعه اسپکتروسکوپی امپدانس الکتروشیمیایی………………………………………………….. 42
3-6-8- بررسی اثر گونههای مزاحم بر فرایند کاتالیزوری بیس فنول آ………………………………… 43
3-6-9- تصویر برداری میکروسکوپی الکترونی و پراش پرتوی X……………………………………………………….43
3-7- بررسی امکان بکارگیری روش پیشنهادی برای اندازهگیری بیس فنول آ در نمونههای واقعی 43
3-7-1- آماده نمونه سازی ……………………………………………………………………………………… 44
3-7-1-1- کنسرو قوطی رب گوجه فرنگی ……………………………………………………………….. 44
3-7-1-1-1- روش استخراج قوطی رب گوجه فرنگی…………………………………………………. 44
3-7-1-1-2- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه شاهد بیس فنول آ…………………………………. 45
3-7-1-1-3- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه استخراج شده از قوطی رب گوجه فرنگی: ….. 45
3-7-1-1-4- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه استخراج شده از قوطی رب گوجه فرنگی به همراه محلول استاندارد 45
3-7-1-1-5- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه استخراج شده از شیشه رب گوجه فرنگی: …………..46
3-7-1-2- کنسرو تن ماهی……………………………………………………………………………………. 46
3-7-1-2-1- روش استخراج کنسرو تن ماهی …………………………………………………………… 46
3-7-1-2-2- بررسی ولتامتری چرخه ای نمونه شاهد بیس فنول آ………………………………………………47
3-7-1-2-3- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه استخراج شده از قوطی کنسرو تن ماهی قبل از حرارت 48
3-7-1-2-4- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه استخراج شده از قوطی کنسرو تن ماهی بعد از حرارت 48
3-7-1-2-5- برررسی ولتامتری چرخه ای نمونه استخراج شده از قوطی کنسرو تن ماهی به همراه محلول استاندارد بیس فنول آ………………………………………………………………………………………………………………………….. 48
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل دادهها…………………………………………………………………………………. 49
4-1- بهینهسازی ساخت الکترود در الکتروکاتالیز بیس فنول آ……………………………………………….. 50
4-2- بررسی صحت سنتز نانوکامپوزیت سنتزی و مورفولوژی آن…………………………………………… 52
4-3- تعیین سطح فعال الکترود……………………………………………………………………………………… 54
4-4- بررسی تاثیر نانوکامپوزیت اکسید روی/نانولوله کربنی و مایع یونی در اکسایش بیس فنول آ….. 54
یک مطلب دیگر :
4-5- بررسیهای ولتامتری الکترود اصلاح شده برای کاتالیز بیس فنول آ در pH های مختلف………. 55
4-6- بررسی اثر سرعت روبش…………………………………………………………………………………….. 57
4-7 – تعیین ضریب انتقال(a)………………………………………………………………………………………. 58
4-8- مطالعه کرنوآمپرومتری…………………………………………………………………………………………. 59
4-9- مطالعه امپدانس الکتروشیمیایی………………………………………………………………………………. 61
4-10- تعیین محدوده خطی و حد تشخیص بیس فنول آ با استفاده از الکترود اصلاح شده………….. 62
4-11- بررسی اثر مزاحمت………………………………………………………………………………………….. 63
4-12- نتایج حاصل از رب گوجه فرنگی وکنسرو تن ماهی 63
4-12-1- ولتاموگرام مربوط به نمونه شاهد………………………………………………………………….. 63
. 4-12-2- ولتاموگرام های نمونه رب گوجه فرنگی……………………………………………………… 64
4-12-2-1- ولتاموگرام مربوط به نمونه استخراج شده و تغلیظ شده از قوطی رب گوجه فرنگی: 64
4-12-2-2- ولتاموگرام مربوط به نمونه ای که به 5 سی سی محلول تغلیظ شده حاصل از استخراج به ترتیب 300،400 و600 میکرومولار بیس فنول آ اضافه شده است به همراه 5 سی سی بافر 9…………………………………… 65
4-12-2-3- ولتاموگرام مربوط به نمونه استخراج شده از شیشه………………………………………… 66
4-12-3- ولتاموگرام های نمونه کنسرو تن ماهی که از بازار مصرف شهر ساری تهیه گردیده و به روش شرح داده شده در فصل 3 استخراج و تغلیظ شده است…………………………………………………………………………………… 67
4-12-3-1- ولتاموگرام نمونه تن ماهی قبل از حرارت دهی…………………………………………… 67
4-12-3-2- ولتاموگرام نمونه تن ماهی بعد از عملیات حرارت دهی………………………………… 68
4-12-3-3- مقایسه ولتاموگرام های مربوط به نمونه تن ماهی قبل و بعد از عملیات حرارت دهی 69
4-13- مقایسه آنالیز نمونه های حقیقی با روش HPLC………… 70
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری……………………………………………………………………………………… 73
5-1- اهمیت بهینهسازی ساخت الکترود در کاتالیز بیس فنول آ 74
5-2- بررسی تاثیر مورفولوژی سطح الکترود…………………………………………………………………….. 74
5-3- بررسی اثر تعیین سطح فعال الکترود……………………………………………………………………….. 74
5-4- بررسی تاثیر نانوکامپوزیت و مایع یونی در اکسایش بیس فنول آ…………………………………….. 75
5-5- بررسیهای ولتامتری الکترود اصلاح شده برای کاتالیز بیس فنول آ در pH های مختلف 75
5-6- بررسی اثر سرعت روبش…………………………………………………………………………………….. 75
5-7- تعیین ضریب نفوذ……………………………………………………………………………………………… 76
5-8- نتایج امپدانس الکتروشیمیایی…………………………………………………………………………………. 76
5-9- تعیین رنج خطی و حد تشخیص……………………………………………………………………………. 77
5-10- بررسی اثر مزاحمت………………………………………………….. 77
5-11- آنالیز نمونههای حقیقی………………………………………………………………………………………. 77
5-12- نتیجه گیری کلی………………………………………………………………………………………………. 77
5-13- پیشنهادات……………………………………………………………………………………………………… 78
منابع………………………………………………………………………………………………………………………… 80
چکیده انگلیسی………………………………………………………………………………………………………….. 84
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول (2-1): خواص فیزیکوشیمیایی بیس فنول آ……………………………………………………………… 13
جدول (3-1): مشخصات مواد شیمیایی……………………………………………………………………………. 37
جدول (4-1): بررسی مزاحمت گونههای خارجی در اندازهگیری 0/5 میکرمولار از بیس فنول آ…….. 63
جدول (4-2): جدول 4-2: آنالیز بیس فنول آ در نمونه های حقیقی………………………………….. 70
فهرست اشکال
عنوان صفحه
شکل (1-1): مکانیزیم سنتز بیس فنول آ…………………………………………………………………………. 4
شکل (1-2): نمونه ای از کاربرد بیس فنول آ در ظروف یکبار مصرف…………………………………… 6
شکل (1-3): نمونه ای از کاربرد بیس فنول آ در بطری های نوشیدنی ها………………………………… 7
شکل (2-1): پودر بیس فنول آ 12
شکل (2-2): شمای کلی از مقایسه کروماتوگرافی مایع و کروماتوگرافی گازی در آنالیز مواد غذایی 22
شکل (2-3): مدل مرز مشترك الكترود-محلول……………………………………………………………… 26
شکل( 2-4): مسیر كلی مراحل یك واكنش الكترودی…………………………………………………………. 27
شکل (2-5): نمودار تغییر پتانسیل –زمان در ولتامتری چرخهای]20[……………………………………… 28
شکل (2-6): ولتاموگرام چرخهای نمونهای یك سیستم برگشت پذیر]20[………………………………… 29
شکل (2-7): پروفیل پتانسیل زمان و پتانسیل غلظت به روش ولتامتری موج مربعی……………………. 30
شکل (3-1): شمایی از دستگاه اتو لب………………………………………………………………………… 38
شکل (3-2): شمای یک ظرف آزمایش (سل) برای اندازهگیریهای الکتروشیمیایی…………………. 38
شکل (3-3): شمایی از یک الکترود خمیر کربن…………………………………………………………… 40
شکل (3-4): تصویری از رب در مرحله عبور از صافی ………………………………………………….. 44
شکل (3-5): تصویری از مرحله تغلیظ بر روی هیتر محلول رب گوجه فرنگی صاف شده ……… 45
شکل (3-6): تصویری ازدستگاه اتولب در حین آنالیز بیس فنول آ از نمونه درون سل حاوی 5 سی سی نمونه استخراج شده از رب گوجه فرنگی و 5 سی سی بافر فسفات 1/0 مولار ………………………………………………………… 46
شکل (3-7): تصویری از مرحله تغلیظ محلول تن ماهی استخراج شده بر روی هیتر……………….. 47
شکل (3-8): تصویری ازدستگاه اتولب در حین آنالیز بیس فنول آ از نمونه درون سل حاوی 5 سی سی نمونه استخراج شده از تن ماهی و 5 سی سی بافر فسفات 1/0 مولار ………………………………………………………………….. 48
شکل (4-1): منحنی تغییرات جریان خالص آندی بر حسب درصد مایع یونی اضافه شده به الکترود 50
شکل (4-2): منحنی تغییرات جریان خالص آندی بیس فنول آ بر حسب درصد نانوکامپوزیت سنتزی اضافه شده به الکترود 52
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-08-14] [ 10:50:00 ب.ظ ]
|