بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر خشم سرکوب شده دانشجویان با نشانگان افسردگی |
کنترل درونی و بیرونی خشم. 17
پرخاشگری از دیدگاه روانکاوی. 18
چارچوب نظری مدل مبتنی بر طرحواره 24
طرحوارههای ناسازگار اولیه. 25
منشأ طرحوارههای ناسازگار اولیه. 26
حیطه های طرحواره های ناسازگار اولیه. 26
ذهنیت های طرحواره ای. 32
تکنیک های طرحواره درمانی. 33
جمع بندی. 37
فصل سوم – روش پژوهش
طرح پژوهش.. 38
شرکت کنندگان. 38
ابزار گردآوری داده ها 38
پرسشنامه افسردگی بک.. 38
پرسشنامه خشم سرکوب شده 39
پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه. 40
روش اجرای پژوهش.. 41
تجزیه و تحلیل اطلاعات. 41
فصل چهارم-یافته های پژوهش
یافته های پژوهش.. 42
داده های جمعیت شناختی. 42
بررسی توصیفی دادههای خام 43
تجزیه و تحلیل استنباطی فرضیه های تحقیق. 45
غربالگری و تحلیل دادهها 45
فرضیهها 46
فرضیه اول. 46
فرضیه دوم 47
فرضیه سوم 49
فصل پنجم – بحث و نتیجه گیری
مقدمه. 53
فرضیه های پژوهش.. 53
فرضیه اول. 53
فرضیه دوم 54
فرضیه سوم 56
محدودیتهای پژوهش.. 57
یک مطلب دیگر :
پیشنهادات. 57
منابع. 58
منابع انگلیسی : 60
پیوست.. 64
پیوست1: پرسشنامه افسردگی بک 2. 64
پیوست 2: پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار اولیه. 68
پیوست 3 – پرسشنامه خشم سرکوب شده 71
چکیده
در مطالعات روان تحلیلگری، منشا شکلگیری افسردگی را خشم سرکوب شده در روابط بین فردی شناسایی کردهاند. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر خشم سرکوب شده و افسردگی ناشی از آن در دانشجویان با نشانگان افسردگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، که با شکایت افسردگی به کلینیک دانشگاه مراجعه میکنند، تشکیل میدهد. نمونه آماری این پژوهش را 30 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، مقطع لیسانس که با شکایت افسردگی با خشم سرکوب شده به کلینیک دانشگاه ارجاع نمودهاند، تشکیل میدهد. نمونه گیری در این پژوهش بصورت در دسترس بود. در این پژوهش طرحواره درمانی بعنوان متغیر مستقل در گروه آزمایش اجرا شد، و متغیرهای خشم سرکوب شده(مولفه های خشم سرکوب شده و مهار افراطی آن) و افسردگی(پرسشنامه افسردگی بک – 2) و طرحواره های ناسازگار اولیه(پرسشنامه طرحواره های یانگ) بعنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که طرحواره درمانی سبب بهبود نمرات متغیرهای افسردگی، خشم سرکوب شده و مهار افراطی آن در مقایسه با گروه کنترل شد(05/0>p). همچنین در این نمونه پژوهشی، طرحواره های ناسازگار اولیه (محرومیت هیجانی، خویشتن داری، بازداری هیجانی و رهاشدگی) سهم معنادار در پیش بینی خشم سرکوب شده آنان داشتند. یافتهی این پژوهش چنین بود که خشم سرکوب شده سهم معنی دار در پیش بینی افسردگی افراد با نشانگان افسردگی داشته و طرحواره درمانی می تواند درمانی اثربخش در بهبودی این نوع از افسردگی باشد.
کلید واژه ها : طرح واره درمانی ، خشم سرکوب شده ، افسردگی
فصل اول: مقدمه پژوهش
افسردگی اختلال شایعی است که هزینه زیادی به بیمار و سیستم بهداشت روانی جامعه تحمیل می کند. هزینه های درمان، از دست دادن کار و افت کارکرد شغلی و اجتماعی ناشی از افسردگی در آمریکا سالانه نزدیک به 43 میلیارد دلار است. هزینه تشخیص و درمان افسردگی نسبت به سایر اختلالات پزشکی هنوز هم کمتر است اما هزینه هایی که افسردگی درمان نشده ایجاد می کند، همیشه قابل توجه است( نیوتن – هاوز[1] ، دیور[2] ، تایر[3]، 2008).
یک مطالعه در انگلستان بار اقتصادی مشکلات روانشناختی را در بیماران مبتلا به اختلالات خلقی که در ارتباط با پزشکان عمومی خود هستند را 9/7 میلیارد پوند در سال تخمین زدند(مک کرون،[4] وانا سیری،[5] پاتل[6] ، 2008). اگرچه پژوهش مشابه پژوهشهای ذکرشده در جامعه ما مقدور نیست اما می توان حدس زد که آمارها در جامعه ما نیز اگر بیشتر نباشد، کمتر نبوده و مستلزم توجه بیشتر به تشخیص دقیق تر اختلال افسردگی و تدوین رواندرمانی موثرتر به منظور جلوگیری از عود و مزمن شدن اختلال است. بروز سالیانه اختلال افسردگی به نقل از کاپلان و سادوک (2007)، 59/1 است که دربین زنان 89/1 درصد در مقابل مردان که 1/1 درصد است.
برای تبیین علت و سبب شناسی افسردگی فقط نمی توان به دنبال یک دلیل واحد بود. طبق مطالعاتی که توسط مکاتب مختلف صورت گرفتهاست، شروع و سیر آن می تواند به متغیرهای زیست شناختی ، سابقه بیماری ، محیطی و روانی اجتماعی مربوط باشد( قاسم زاده، 1389).
بیان مساله
در راستای بررسی دلایل ابتلا به افسردگی، خشم[7] از جمله عواملی است که در بین بیماران افسرده از نظر بالینی مورد توجه قرار گرفته و آنرا یکی از دلایل ابتلا به افسردگی می دانند(سینیکا لوتونن[8]، 2007). خشم در بین افراد میتواند به شکلهای متفاوت ظاهر شود، از افرادی که خشم شان را انکار می کنند تا آنهایی که مشخصا تحریک پذیرند و رفتارهای پرخاشگرانه دارند(بوش[9]، 2013). افرادی که خشم شان را انکار می کنند اغلب ناتوان از تحمل آن هستند و اقدام به خودسرزنشی می کنند. برخی افراد نیز ممکن است خشم شدیدی در فانتزیها با مردم یا موقعیت های محیطی تجربه کنند ولی با فهمیدن آن مانع بروزش شوند. برخی افراد نیز ممکن است پرخاشگر و تحریک پذیر باشند و احساس گناه شدیدی برای نحوه ای که خشم شان را نشان می دهند داشته باشند(بوش، 2013).
اسپیلبرگر[10](2000) با تدوین پرسشنامه حالت – صفت و بیان خشم، خشم را یک پدیده چند بعدی متشکل از خشم درونی شده، خشم برونی شده و خشم کنترل شده بیان می کند. خشم درونی شده گرایش به فرونشانی افکار و احساسات دارد. خشم برونی شده گرایش به رفتارهای پرخاشگرانه نسبت به افراد و محیط دارد و خشم کنترل شده توانایی مانیتور کردن و ممانعت ازتجربه و بیان خشم دارد(برایدول[11]، 2007).
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-08-14] [ 05:29:00 ق.ظ ]
|